“Zijnsmeditatie is de kunst om open in de onbeschreven ruimte te staan. Je leert om de dominantie van de psyche te doorbreken, te ontwaken uit de droom die de psyche creëert en wakker te worden in je ware aard. En om – als je je ware aard hebt leren kennen – daar zo aan te wennen dat je ware aard als een voortdurende metgezel bij jou aanwezig is. Dan raakt je leven doordrenkt van lichtheid, gemak, blijheid, helderheid, zachtzinnigheid en goedaardigheid. Het is net alsof een innerlijk licht is gaan schijnen. Jouw uiterlijke leven is daarmee niet opeens anders geworden; het is wel oneindig dieper, mooier, interessanter en waardiger geworden.” ~school voor Zijnsoriëntatie~

Onze dagelijkse geest, die alert en grijperig is, is voortdurend op weg van A naar Beter. Door deze naar buiten gerichte houding, leven we verkrampt. Meditatie brengt deze naar buiten gerichte aandacht tot rust. Dat is één belangrijk kenmerk; je ontspant en ontstresst. Gaandeweg ontstaat er een diep gevoel van thuis komen. Wist je dat de ervaring van moeiteloze vrijheid, vertrouwen, ruimte of openheid eigenlijk heel dichtbij is? Veel dichter bij dan je vermoedt.

Je kent misschien wel van die momenten dat je geniet van het gevoel dat het klopt en schoonheid ervaart, bijvoorbeeld in de natuur; Zijn. Als je stopt met op-weg-zijn toont alles zich vrij gemakkelijk in zijn natuurlijke aard, als een open ruimte, altijd aanwezig, heel nabij en eigen, intrinsiek vrij van al je patronen, gevoelens en gedachten. Het radicale van Zijnsoriëntatie is: je hoeft nergens heen; je bént er al.

En er valt iets te oefenen. We zijn het niet gewend om hier, in je open aard, te rusten dus is het de uitdaging om onze dagelijkse geest te ontwennen. Via visualisaties communiceren we direct met je open aard via je wijsheidsgeest. In zijnsmeditatie word je uitgenodigd om – telkens opnieuw – kennis te maken met de meditatieve grondhouding. De rijke visie van Zijnsoriëntatie laat je zicht ontwikkelen op je aannames en patronen. Het slaat een brug tussen het Tibetaans boeddhisme en de Westerse psychologie op dit pad van levenskunst en meditatie vormt de basis.

Zijnsmeditatie is praktisch niet heel moeilijk en het blijkt dat hoe meer je het doet, hoe rijker en vervullender het wordt. Wat is er mooier dan je geest en je lichaam te oefenen in thuis komen? Je gaat tenslotte herkennen dat alles open, tijdloos en helder verschijnt.

Zijnsmeditatie bestaat uit: meditatie in beweging, inspiratie/visualisatie, wakkerte en rusten in Zijn.

 

Spreekt dit je aan? Je bent van harte welkom om deel te nemen aan mijn aanbod.